Sunday, May 3, 2015

Cara Buat Roti

Anda suka makan roti? Jom kita belajar cara membuat roti ni sendiri. Dengan cara membuat roti sendiri, kita dapat menjimatkan wang belanja kita dan yang lebih penting roti yang dihasilakan mesti sedap. Ops.. betul ke sedap..hehe..

Sedap tak sedap lain cerita, tak cuba tak tahu kan.Mula-mula mungkin tak berapa sedap, tapi kalau ada panduan atau tunjuk ajar yang betul dari yang pakar, Insyaaalah, roti yang dihasilkan itu sedap dan lembut untuk dimakan.

Saya ni pun bukan reti buat roti ni, tapi setelah 'mengoogle' jumpa jugalah resipi buat roti ni.



Roti bun inti kacang merah...

Roti bun tabur cheddar cheese dan gula...
Bahan- Bahan
250 gram Tepung Roti / High Protein
50 gram Margerin (acik guna margerin Pelangi)
50 gram Gula Kastor
1 sudu kecik Yis kering
1/2 sudu kecik Bread Improver
1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu kecik Garam Halus
1 biji Telur Gred B
105 ml/gram  Air Suam  (kalau guna mixer kena letak air sejuk)
Cara-caranya :-

Masukkan semua bahan-bahan dalam 1 bekas kecuali air, yis dan gula...

Sebelum tu kita kena bancuh air suam dan gula...kemudian baru letak yis..kacau dan biar hingga berbuih..


Kemudian kita masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi.Gaul sehingga  rata...kemudian kita keluarkan dan uli diatas dulang. Kalau di rumah anda ada meja aluminium atau meja marmar lagi senang uli di atas meja tu saja..tapi kalau takde, uli atas dulang macam acik ni pun boleh juga... uli guna tangan lebih kurang 5 minit... 

Pastu tutup dengan plastik...biarkan selama 30 minit..

Lepas 30 minit, doh pun dah kembang..

Bulat-bulatkan doh...lumurkan tangan dengan sedikit tepung untuk bagi tak melekat sangat dekat tangan dan nak bagi doh tu nampak licin sikit..

Kalau nak letak inti, bulat-bulatkan inti tu dulu...


Isi inti dalam doh roti, kemudian susun dalam loyang yang dah  disapukan dengan margerin...1 loyang acik buat ada inti...1 loyang lagi acik biar kosong aje... tutup loyang dan biarkan selama 45minit - 1 jam..

Untuk sapukan atas doh tu, guna 1 biji telur campurkan 2 sudu besar air atau susu segar...


Bila doh dah kembang baru kita sapukan bancuhan telur tu..

Yang ada inti kacang merah tu acik taburkan bijan..

Yang takde inti ni acik cuma taburkan cheddar cheese dan sedikit gula pasir..

Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 18 darjah celcius atau mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing..

Bila dah keluarkan dari oven, kita terus sapukan dengan sedikit margerin untuk bagi nampak berkilat..


Nampak lembut je kan..



Selamat Mencuba :)

Resepi, Cara Buat Roti & Gambar  tu Saya Ambil Dari Blog Zalin

No comments:

Post a Comment