Saturday, October 17, 2015

Cara Membuat Roti Bun Kentang


Berikut adalah kaedah membuat roti bun kentang.

Bahan-Bahannya

  • 100 gram tepung roti
  • 100 gram potato flakes
  • 300 gram mentega
  • 300 gram susu segar
  • 350 gram telur
  • 200 gram gula
  • 13 gram yis
  • 8 gram pelembut roti
  • 10 gram susu tepung
  • 10 gram garam
Bahan-Bahan 2 (untuk diletakkan diatas roti sebagai topping)
  • 50 gram tepung kastard segera
  • sedikit air
  • 1 biji kuning telur dicampurkan dengan sedikit susu segar
  • sedikit mentega untuk mengilatkan roti setelah siap dibakar.
Cara Membuat Roti Bun Kentang 

Langkah 1
  1. Masukan tepung roti kedalam pengadun diikuti ptato flakes, gula, susu tepung, garam, pelembut roti dan yis. Adun sehingga sekata bahan-bahan ini.
  2. Kemudian masukkan pula mentega serta telur. Adun lagi sambil-sambil tu masukkan susu segar sedikit demi sedikit.
  3. Adun sebati bahan-bahan tersebut sehingga benar-benar lembut dan menjadi doh.
  4. Keluarkan dari pengandun dan uli lagi doh tersebut menggunakan tangan beberapa ketika.
  5. Basahkan tuala bersih dan keringkan airnya dan gunakan untuk menutup doh.
  6. Rehatkan doh ini pada suhu bilik lebih kurang  1 jam. Doh ini akan membesar 2 kali ganda daripada saiz asal.
Langkah 2
  1. Apabila doh tersebut telah mengembang secukupnya. Uli dan bulatkan kecil kecil sekata doh tersebut.
  2. Aturkan diatas dulang pembakar. Ketepikan lebih kurang 1 jam lagi supaya doh kembali ringan.
Langkah 3
  • Sementara itu campurkan tepung kastard bersama dengan sedikit air dan kacau rata.
Langkah 4
  • Setelah doh roti kembali ringan, sapukan dengan campuran kuning telur dan susu keatas doh roti tadi.
  • Kemudian picit kastard yang dibancuh tadi ke atas doh roti. Untuk lebih mudah masukkan kastard kedalam botol. Picitkan kastard tersebut mengikut corak dan kreativiti masing-masing.
  • Masukkan kedalam ketuhar dan bakar roti ini dengan suhu 160 darjah celcius.Gunakan api penuh lebih kurang 6 sehingga 10 minit.
Langkah 5 
Apabila masak, segera keluarkan dari ketuhar dan sapukan permukaan roti ini dengan sedikit mentega supaya lembut dan berkilat. Setelah siap, bolehlah dihidangkan untuk dimakan.


kredit resepi & gambar Roti Bun Kentang

No comments:

Post a Comment