![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKKFZKCeBvelYBsgeDnG3qnpbx9b4ihKCDCIeYMKQGSlh4OgTXzdk-vdHoS_TesP1xzcuWVHId5MIUd7hWQOmRMqquo9YyOxFtZWbS4X2hWVkOzkg6sQe9jKhVBY94eUxw-OAZewph9pzs/s1600/resepi+roti+bun+kentang.jpg)
Berikut adalah kaedah membuat roti bun kentang.
Bahan-Bahannya
- 100 gram tepung roti
- 100 gram potato flakes
- 300 gram mentega
- 300 gram susu segar
- 350 gram telur
- 200 gram gula
- 13 gram yis
- 8 gram pelembut roti
- 10 gram susu tepung
- 10 gram garam
- 50 gram tepung kastard segera
- sedikit air
- 1 biji kuning telur dicampurkan dengan sedikit susu segar
- sedikit mentega untuk mengilatkan roti setelah siap dibakar.
Langkah 1
- Masukan tepung roti kedalam pengadun diikuti ptato flakes, gula, susu tepung, garam, pelembut roti dan yis. Adun sehingga sekata bahan-bahan ini.
- Kemudian masukkan pula mentega serta telur. Adun lagi sambil-sambil tu masukkan susu segar sedikit demi sedikit.
- Adun sebati bahan-bahan tersebut sehingga benar-benar lembut dan menjadi doh.
- Keluarkan dari pengandun dan uli lagi doh tersebut menggunakan tangan beberapa ketika.
- Basahkan tuala bersih dan keringkan airnya dan gunakan untuk menutup doh.
- Rehatkan doh ini pada suhu bilik lebih kurang 1 jam. Doh ini akan membesar 2 kali ganda daripada saiz asal.
- Apabila doh tersebut telah mengembang secukupnya. Uli dan bulatkan kecil kecil sekata doh tersebut.
- Aturkan diatas dulang pembakar. Ketepikan lebih kurang 1 jam lagi supaya doh kembali ringan.
- Sementara itu campurkan tepung kastard bersama dengan sedikit air dan kacau rata.
- Setelah doh roti kembali ringan, sapukan dengan campuran kuning telur dan susu keatas doh roti tadi.
- Kemudian picit kastard yang dibancuh tadi ke atas doh roti. Untuk lebih mudah masukkan kastard kedalam botol. Picitkan kastard tersebut mengikut corak dan kreativiti masing-masing.
- Masukkan kedalam ketuhar dan bakar roti ini dengan suhu 160 darjah celcius.Gunakan api penuh lebih kurang 6 sehingga 10 minit.
Apabila masak, segera keluarkan dari ketuhar dan sapukan permukaan roti ini dengan sedikit mentega supaya lembut dan berkilat. Setelah siap, bolehlah dihidangkan untuk dimakan.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOC_xnnEoPpI_kr9yYytZ7dKP9_1J4kt3xAVgqlRP1oXCBOng88nx4-pJvVKmsC1GbR0oTGCGYA5ePmIZFa38BGcO8KF112DgQaqOI0bHm8LcrIgmH_W36xPhhyphenhypheniYnGLUu0J5zBQn5f2WX/s1600/roti+bun+kentang.jpg)
kredit resepi & gambar Roti Bun Kentang
No comments:
Post a Comment